Woensdag 11 augustus 2010 stond onze wereld ineens op zijn kop. Shazli ging die avond (het was de eerste dag van de Ramadan) even naar zijn flat om wat dingen op te halen. Hij kwam maar niet terug naar mijn huis en later op de avond bleek dat hij het slachtoffer was geworden van een misdrijf waarvan je je in de verste verte niet kunt indenken dat je daar ooit mee te maken krijgt. In het ziekenhuis aangekomen bleek dat hij in coma lag. Ook kon hij niet zelf ademen. Gelukkig pakte hij het zelf ademen de zaterdag erna weer goed op. Dat was stap 1. Nu 'alleen' nog wakker worden... En dat wilde helaas maar niet lukken. Hij heeft een week of 5 in volledige coma gelegen, en daarna werd hij een beetje 'wakker'. Hij deed zijn ogen steeds meer open, ging wat mensen volgen en leek wat tv te kijken. Ook bewoog hij zijn armen en benen wat. Hij ging dus over naar de vegetatieve toestand zoals ze dat dan noemen.Na in totaal 9 weken op de IC te hebben gelegen is hij op 14 oktober naar een verpleeghuis in Tilburg gegaan. Beetje bij beetje lijkt er iets meer bewustzijn te komen en vanaf 13 december gaat Shazli een zintuiglijk prikkelprogramma volgen in Den Haag om te zien of er nog meer vooruitgang te behalen is. Op dit blog kun je volgen hoe het verder gaat...
vrijdag 4 februari 2011

De tijd vliegt...

... en ik heb dus gewoon helemaal geen tijd gehad om dit blog bij te houden. Het is druk met de voorbereidingen voor de rechtzaak en natuurlijk gaan het werk en de bezoekjes aan Shazli ook gewoon door, dus vandaar dat ik even een dikke week niets geschreven heb. Maar geen bericht is goed bericht en dat geldt in dit geval ook!

Het gaat goed met Shazli. Hij lijkt wat meer rust te krijgen en is fit en alert. Het afdoppen gaat prima. Vandaag is de eerste dag waarop de canule 24 uur afgedopt blijft. Ook vannacht blijft het afsluitdopje er dus op. Als dat goed gaat, blijft het nu dus gewoon tot en met het weekend constant afgesloten en gaat maandag de canule eruit. Super toch?!

En dan gaan we hopen op terugkeer van de spraak. Gisteren was ik een kaartje voor aan het lezen van een collega die in Amerika op vakantie was geweest en toen ik een grapje maakte over hem (sorry Frans) moest Shazli lachen. Ik had een stukje gelezen en toen Shazli even emotioneel werd van een stukje tekst op de kaart, stopte ik even en liet hem even bijkomen. Vervolgens vroeg ik of ik verder moest lezen en toen dachten we echt te horen dat hij 'Ja' zei. Kippenvel en tranen in onze ogen natuurlijk. Zou hij echt iets kunnen zeggen over een tijdje? De stembanden hebben een half jaar stil gelegen, dus die zullen getraind moeten worden, maar het zou echt helemaal te gek zijn als hij wat kleine dingen zou kunnen aangeven d.m.v. spraak. De therapeuten hebben een tijdje geleden ook al wel eens gedacht en in de map genoteerd dat ze het idee hadden dat hij antwoord wilde geven op vragen die gesteld werden.

Er lijkt in elk geval een volgende, belangrijke stap gemaakt te gaan worden. Weg met het tracheostoma en daarmee hopelijk ook minder last van infecties! Zodra ik meer nieuws heb, horen jullie het meteen.

Groetjes, Karin

9 opmerkingen:

 1. Ben zo blij voor jullie dat het de goede kant op gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een positieve blog. Fijn om te lezen Karin. Wat zou het heerlijk zijn als je straks zijn stem weer zou kunnen horen. Als is het maar met korte woordjes. We blijven hopen op zoveel mogelijk verbetering.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat fijn dat het afdoppen goed gaat. Het zou toch super zijn als hij straks iets aan kan geven.
  Groeten Hanny.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jeet je wat een goed nieuws!! Het zou idd prachtig zijn als hij weer wat zou kunnen zeggen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat fijn om te lezen. Elk stapje vooruit is er 1!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat fijn te horen dat het zo goed gaat. Hopen dat dit weer een stap voorwaarts is en blijft!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik krijg helemaal kippenvel ervan...wat gaat het hij toch goed he?!!
  IK ben echt zo blij voor jullie ...
  Tot gauw...knuffel Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jeetje wat een goede berichten! Heerlijk om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ohw wauw ik had echt kippenvel van dit berichtje ik hoop zo voor jullie dat hij idd weer wat kan praten en daarmee dingen zal kunnen gaan aangeven
  ik blijf voor jullie hopen !!

  BeantwoordenVerwijderen