Woensdag 11 augustus 2010 stond onze wereld ineens op zijn kop. Shazli ging die avond (het was de eerste dag van de Ramadan) even naar zijn flat om wat dingen op te halen. Hij kwam maar niet terug naar mijn huis en later op de avond bleek dat hij het slachtoffer was geworden van een misdrijf waarvan je je in de verste verte niet kunt indenken dat je daar ooit mee te maken krijgt. In het ziekenhuis aangekomen bleek dat hij in coma lag. Ook kon hij niet zelf ademen. Gelukkig pakte hij het zelf ademen de zaterdag erna weer goed op. Dat was stap 1. Nu 'alleen' nog wakker worden... En dat wilde helaas maar niet lukken. Hij heeft een week of 5 in volledige coma gelegen, en daarna werd hij een beetje 'wakker'. Hij deed zijn ogen steeds meer open, ging wat mensen volgen en leek wat tv te kijken. Ook bewoog hij zijn armen en benen wat. Hij ging dus over naar de vegetatieve toestand zoals ze dat dan noemen.Na in totaal 9 weken op de IC te hebben gelegen is hij op 14 oktober naar een verpleeghuis in Tilburg gegaan. Beetje bij beetje lijkt er iets meer bewustzijn te komen en vanaf 13 december gaat Shazli een zintuiglijk prikkelprogramma volgen in Den Haag om te zien of er nog meer vooruitgang te behalen is. Op dit blog kun je volgen hoe het verder gaat...
donderdag 19 mei 2011

(Sub-)coma af!!!

En Shazli blijft ons maar verrassen. Hopelijk gaat hij daar nog lang mee door! Gisteren heb ik even met de arts gesproken en het gehad over wanneer iemand nog sub-comateus wordt genoemd en wanneer niet meer. Ik heb zelf namelijk al een aantal weken het gevoel dat Shazli helemaal bij bewustzijn is en de arts bevestigde dat: ook hij vindt dat Shazli dat niet meer is. Ik weet het: het is maar een woordje, maar het klinkt wel zoveel beter en vooral zoveel meer realistisch ook.
Hij had gisteren wel veel pijn in zijn been en kramp in zijn voet en dat is wel moeilijk om te zien, maar gelukkig gaan ze hem nu ook later op de dag nog een keer de pijnstiller die hij in de ochtend altijd krijgt geven.
Heb natuurlijk ook nog wat oefeningen met hem gedaan. Hij probeert steeds meer dingen na te zeggen, kan ook steeds beter aangeven wat hij wil (naar bed bijvoorbeeld), de motoriek van zijn rechterhand en -arm zie ik echt steeds beter worden en het hoogtepunt vond ik gisteren toch wel dat hij werkelijk al zijn collega's feilloos op foto's kon aanwijzen als ik de naam van die persoon noemde. Super toch, betekent misschien wel dat met zijn geheugen niets of niet veel mis is (het rare is dat ik had gedroomd van de week dat hij alle straten hier in Oosterhout nog wist). Was ook wel grappig (en ook dat zegt denk ik iets over zijn onthouden) dat, toen we gisteren binnen kwamen en een van de verpleegsters aan hem vroeg of hij al had gedaan wat zij hadden afgesproken, hij wist dat hij zijn tong naar mij moest uitsteken en dat deed hij dan ook prompt.

Ondanks het feit dat het gisteren dus lichamelijk niet allemaal pijnloos was, had hij toch weer een dag waarop je ziet dat hij echt aan het vechten is voor verder herstel. Wat een kanjer hè?!

Groetjes, Karin

26 opmerkingen:

 1. Fijn Karin! Ik hoop dat de er nog veel meer positieve ontwikkelingen zullen volgen! En ja, wat een kanjer. Maar jij net zo goed hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een superberichten allemaal Karin... Hopelijk blijft het zo en gaat het lekker doorzetten! Dikke knuf vanuit hier!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een fijne berichten de laatste tijd om te lezen! Hoop dat deze ontwikkelingen nog lang doorgaan!

  Groetjes Christel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een goed nieuws Karin. Elke keer is er wel weer een lichtpuntje al zijn ze soms wat kleiner. Maar het gaat bergop en dat is het belangrijkste.
  Weet hij zelf ook wat er gebeurd is? Of kan hij zich dat niet herrinneren?
  Groetjes Annemarie.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een super goed nieuws karin.Fijn om te lezen

  liefs miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat heerlijk om te lezen dat hij nog steeds vooruit gaat, toppie.
  Dikke knuffel uit Lisse.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ohh wat super zeg om dit te lezen dit is echt goed nieuws, herken er wel veel in toen mijn vader ook door een beroerte in subcoma heeft gelegen.....
  Liefs Marielle

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat fijn om te horen dat het steeds beter gaat. Ik hoop echt dat het zo door blijft gaan. Gr Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
 9. O meid idt is super nieuws wie had dat maandnen geleden durven te verwachten, ik ben ontroerd door wat je schrijft, hoop dat de ontwinkkelingen zich nog heel lag voortzetten dikke knuf yvon

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een geweldig positief nieuws zeg, heerlijk om te zien dat er toch steeds weer stapjes verder naar herstel worden gemaakt door hem. Ik hoop dat dit nog lang door blijft zetten voor jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat gaat dat goed zeg!! Vind het zo ontzettend fijn voor jou maar ook voor Shazli om te horen dat het allemaal zo goed gaat. Ik hoop dan ook dat er nog veel meer in zit en dat het Shazli lukt om dit eruit te halen!!
  Kuzz Chantal

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een super goed nieuws!
  Ik hoop ook dat de ontwikkelingen nog lang door blijven doorgaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een geweldig supergoed nieuws Karin hopelijk blijven de ontwikkelingen zich zo voortzetten. Heerlijk hoor om dit te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat fijn voor jullie deze positieve berichten, heerlijk om te lezen.
  Het is jullie enorm gegund.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een mooie berichten allemaal! Wij waren wat achter met de blog en ik noem nu alle stapjes die Shazli de afgelopen weken gemaakt heeft. Johan en kinderen zijn met mij zo blij met deze vooruitgang! Vooral dat hij nu veel beter kan aangeven wat hij wil, of hij pijn heeft en waar, gewoon prachtig nieuws!! Je blijft ons verrassen Shazli, je bent een kanjer en jij trouwens ook Karin! We blijven duimen voor meer stapjes......
  Liefs van ons allemaal, Johan, Natasha, Robbie en Marianne.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wow wat een super nieuwtjes heb je allemaal te melden in dit bericht. Ik ben erg blij voor jullie dat er nog steeds zoveel vooruitgang is.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ben zo blij voor jou dat het de goede kant opgaat. Jullie verdienen het echt!!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat heerlijk om te lezen deze super goed berichten......Wat zijn jullie toch kanjers.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Inderdaad wat een KANJER

  Liefs Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 20. wat een heerlijk nieuws. wat een kanjer heb je.

  liefs Heidie

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat fijn om te lezen dat het zo goed gaat
  Had je nodig deze vorderingen
  Hopelijk gaat het steeds beter met hem
  Maar dit kan al natuurlijk niet meer stuk

  Liefs Ali

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wauw Karin we zijn zo blij voor jullie en wensen jullie alle kracht toe die jullie nodig hebben we denken aan jullie
  sterkte en groetjes Elske

  BeantwoordenVerwijderen
 23. wat een geweldige berichten.......... Dat dit maar fijn mag door gaan ;)

  Groetjes Angelique

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat een ontzettend goed nieuws Karin. Hoop dat deze lijn zich blijft door zetten!

  BeantwoordenVerwijderen