Woensdag 11 augustus 2010 stond onze wereld ineens op zijn kop. Shazli ging die avond (het was de eerste dag van de Ramadan) even naar zijn flat om wat dingen op te halen. Hij kwam maar niet terug naar mijn huis en later op de avond bleek dat hij het slachtoffer was geworden van een misdrijf waarvan je je in de verste verte niet kunt indenken dat je daar ooit mee te maken krijgt. In het ziekenhuis aangekomen bleek dat hij in coma lag. Ook kon hij niet zelf ademen. Gelukkig pakte hij het zelf ademen de zaterdag erna weer goed op. Dat was stap 1. Nu 'alleen' nog wakker worden... En dat wilde helaas maar niet lukken. Hij heeft een week of 5 in volledige coma gelegen, en daarna werd hij een beetje 'wakker'. Hij deed zijn ogen steeds meer open, ging wat mensen volgen en leek wat tv te kijken. Ook bewoog hij zijn armen en benen wat. Hij ging dus over naar de vegetatieve toestand zoals ze dat dan noemen.Na in totaal 9 weken op de IC te hebben gelegen is hij op 14 oktober naar een verpleeghuis in Tilburg gegaan. Beetje bij beetje lijkt er iets meer bewustzijn te komen en vanaf 13 december gaat Shazli een zintuiglijk prikkelprogramma volgen in Den Haag om te zien of er nog meer vooruitgang te behalen is. Op dit blog kun je volgen hoe het verder gaat...
vrijdag 17 december 2010

1e echte bezoek

Woensdagmiddag ben ik samen met Shazli's broer naar Den Haag gereden. Shazli zat er goed bij, had zijn eerste therapieblokjes gehad en had weer volop lol toen Hassan wat leuke verhaaltjes over vroeger aan hem vertelde.
Hij krijgt elke door de weekse dag 2 of 3 therapiemomenten. Er wordt steeds precies bijgehouden in een map wat de reacties zijn die hij geeft en zo ontstaat er een compleet beeld van zijn vorderingen. Ook is hij dinsdag gefilmd.
Ik heb weer hele lijsten zitten invullen met allerlei dingen die Shazli normaal gesproken lekker/vies vindt ruiken/smaken. Wat zijn normale leefritme is, wat belangrijk voor hem is, wat hij leuk vindt om te doen etc. Kunnen ze allemaal gebruiken in de diverse therapie├źn.

De sondevoeding wordt anders toegediend nu: hij krijgt dezelfde hoeveelheid, maar niet meer constant. Zijn maag moet namelijk ook weer geprikkeld worden, dus hij krijgt nu om de 3 uur zijn voeding ingespoten. Ook met kleine dingen proberen ze hem te prikkelen. Toen hij naar bed ging woensdagavond lag hij en beetje schuin met zijn heup terwijl zijn rug recht lag. Leek mij niet comfortabel voor hem en ik zei dat ook tegen Henna. Bleek dat ze dat expres had gedaan om hem zo te prikkelen op die niet zo fijne houding te reageren door zijn spieren aan te spannen en proberen zijn benen anders neer te leggen. En jawel, al snel zagen we hem met zijn benen in de weer.
Zijn temperatuur is mooi tussen de 37.2 en de 37.9 en dat is netjes voor Shazli. Ik vond wel dat hij erg vies uitziend (echt groen) slijm ophoestte en ik vrees dus weer voor die stomme bacterie. Hoop dat ik er helemaal naast zit natuurlijk. De dokter heeft zijn longen beluisterd en die klonken niet vol, maar ik vertrouw het nog niet helemaal... Hoop morgen de uitslag van de kweekjes van afgelopen vrijdag te horen.
Ik heb tegen de avond naar NB gebeld om te vragen hoe het was. Hij was erg moe (kan ook niet anders na een heel goede en intensieve week denk ik) en al rond half 4 naar bed gegaan. Morgen de laatste werkdag van deze week voor hem en dan heeft hij weekend. Kan hij weer een beetje op krachten komen voor een nieuwe week! Net als ik trouwens. Het was een hectisch weekje kan ik wel zeggen.

Groetjes, Karin

5 opmerkingen:

 1. Hoi Karin,

  Mijn vriendin heeft, net als jij, de belangstellenden op de hoogte gehouden door blogs te schrijven. Als het goed is, heb je ze inmiddels.

  Zelf was ik daar erg blij mee, zo kon ik achteraf lezen hoe zij en anderen het ervaren hebben. Eindelijk kon ik lezen wat er was gebeurd.

  Daarbij kan het een manier zijn om de ellende van je af te schrijven zodat jij er ook iets aan hebt. Let goed op jezelf, hij heeft je juist nu nog harder nodig dan voorheen.

  Groetjes, Bart

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Karin,

  Klinkt wel heel logisch wat ze daar doen zoals met het eten. Ik heb er echt een heel goed gevoel bij en ik hoop dat jij dat ook hebt. Zoals de lezer hier boven ook al zegt: let goed op jezelf. Ik kan me voorstellen dat je zo ongeveer uitgeput zal zijn en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Probeer vooral nee te zeggen tegen dingen waar je geen zin in hebt!

  Sterkte,
  Ingen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi hoi

  ik lees je verhalen en het ziet er volgens mijn goed uit hij reageerd goed ik hoop echt voor je dat het steeds beter gaat duim ook nog hard voor jullie
  en je weet het he als je wilt dan kan je altijd hier een nachtje slapen en denk ook wel bij mijn moeder als het hier thuis niet gaat shroom je niet en vraag het altijd
  ik vind het fijn om te lezen hoe de voorderingen zijn nou meid hou je taai dikke kus en knuf
  groetjes natas

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Karin

  Wat fijn om te lezen dat Shazli zo goed reageert.
  Als ik je verhalen lees proberen ze hem echt uit de tent te lokken om te kijken wat hij allemaal kan,Hoe gaat het met jou?
  Dit is natuurlijk ontzettend slopend,maar hopenlijk geeft het je energie dat je ziet dat je de juiste beslissing voor hem genomen hebt.
  Toi,Toi houd je taai.

  Gr Walther en Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Karin wat een interessante ontwikkelingen allemaal. Wat fijn dat er zo intensief met hem getraind wordt. EN ja het is heel logisch dat je moe bent hoor. je houdt je zo sterk! echt petje af en zoals anderen ook al zeggen, wel aan jezelf blijven denken....
  sterkte...
  groetjes Miranda

  BeantwoordenVerwijderen