Woensdag 11 augustus 2010 stond onze wereld ineens op zijn kop. Shazli ging die avond (het was de eerste dag van de Ramadan) even naar zijn flat om wat dingen op te halen. Hij kwam maar niet terug naar mijn huis en later op de avond bleek dat hij het slachtoffer was geworden van een misdrijf waarvan je je in de verste verte niet kunt indenken dat je daar ooit mee te maken krijgt. In het ziekenhuis aangekomen bleek dat hij in coma lag. Ook kon hij niet zelf ademen. Gelukkig pakte hij het zelf ademen de zaterdag erna weer goed op. Dat was stap 1. Nu 'alleen' nog wakker worden... En dat wilde helaas maar niet lukken. Hij heeft een week of 5 in volledige coma gelegen, en daarna werd hij een beetje 'wakker'. Hij deed zijn ogen steeds meer open, ging wat mensen volgen en leek wat tv te kijken. Ook bewoog hij zijn armen en benen wat. Hij ging dus over naar de vegetatieve toestand zoals ze dat dan noemen.Na in totaal 9 weken op de IC te hebben gelegen is hij op 14 oktober naar een verpleeghuis in Tilburg gegaan. Beetje bij beetje lijkt er iets meer bewustzijn te komen en vanaf 13 december gaat Shazli een zintuiglijk prikkelprogramma volgen in Den Haag om te zien of er nog meer vooruitgang te behalen is. Op dit blog kun je volgen hoe het verder gaat...
vrijdag 15 april 2011

Nieuwe sonde

Vandaag heeft Shazli een nieuwe sonde gekregen in het Hagaziekenhuis. Ben er samen met hem heen gegaan met een hulpambulance. In het ziekenhuis aangekomen moesten we nog 3 kwartier wachten (op de uitslaapkamer, want anders moesten we op de gang staan en dat is verre van ideaal natuurlijk), maar om 10 uur is hij geholpen en binnen 10 minuten was hij al weer terug. Hij heeft niet eens een roesje gehad en heeft het volgens de verpleegkundigen heel goed gedaan. Ze zijn met een gastroscoop via de keel naar binnen gegaan om de oude sonde los te maken en hebben via de buik (het oude gaatje) de nieuwe sonde geplaatst. Hij heeft nergens last van gehad en om 11 uur lag hij weer in zijn eigen bed. Dat was maar voor even, want toen hij net lag, stond de ergotherapeute met een rolstoeldeskundige voor de deur om te kijken wat ze kondern doen aan de stoel om Shazli zijn benen en hoofd beter op zijn plaats te houden. Daarvoor moest hij zitten natuurlijk, dus de bedrust was heel kort. Toen alles goed bekeken was, heeft Shazli lekker een film zitten kijken (heeft weer flink zitten lachen ook) en tegen half 3 begon hij in te dutten. Zo tegen een uur of 3 is hij lekker naar bed gegaan en ben ik weer terug naar huis gereden.
De sonde die hij nu heeft, is er eentje met een ballonnetje dat met water gevuld is. Het moet om de 6 weken vervangen worden, maar dat kan in het verpleeghuis zelf gebeuren. Heel fijn dus!

Verder gaat het ook allemaal goed. Hij is wel iets minder actief dan eerst, maar houdt alles wel heel goed in de gaten en hij lacht wel enzo. Heeft wel echt minder pijn lijkt het nog steeds en dat is natuurlijk ook veel waard. Ben benieuwd of ze nog iets gaan veranderen aan de medicatie.

Verder gaan ze met iets nieuws beginnen: sinds 1 april is er in NB voor de mensen die niet echt aan de activiteiten die georganiseerd worden mee kunnen doen complementaire zorg invoerd. Is bedoeld om de cliƫnten te laten ontspannen en kan in verschillende vormen plaats vinden: muziek, beelden, (voet)baden, handmassages etc. Eigenlijk mocht Shazli vanmiddag om 3 uur voor de eerste keer mee, maar omdat hij best moe was, hebben we besloten daar volgende week maar mee te beginnen. Hopelijk bevalt het hem en kan hij inderdaad lekker ontspannen.

Wordt weer vervolgd natuurlijk.

Groetjes, Karin

5 opmerkingen:

 1. wat een fijn bericht weer Karin!
  Geniet lekker van dit soort dingen meid!

  groetjes Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou de plaatsing van de nieuwe sonde lijkt gelukkig meegevallen te zijn. Dat is weer een hele opluchting.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weer een stapje verder, heerlijk dit te kunnen lezen. Die complementaire zorg lijkt me ook heerlijk, deed me ook even denken aan de bad activiteit...is ook zo ontspannend voor hem. dikke kus

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jammer dat ie niet aan de activiteiten vandaag mee kon doen, maar z'n rust is ook erg belangrijk. Hopelijk kan hij volgende week dan wel deelnemen hier aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jeetje, wat een geweldig bericht, net nu iedereen dacht dat de vooritgang niet vlotte.
  Logisch dat je dit van de daken wilt schreeuwen.

  BeantwoordenVerwijderen