Woensdag 11 augustus 2010 stond onze wereld ineens op zijn kop. Shazli ging die avond (het was de eerste dag van de Ramadan) even naar zijn flat om wat dingen op te halen. Hij kwam maar niet terug naar mijn huis en later op de avond bleek dat hij het slachtoffer was geworden van een misdrijf waarvan je je in de verste verte niet kunt indenken dat je daar ooit mee te maken krijgt. In het ziekenhuis aangekomen bleek dat hij in coma lag. Ook kon hij niet zelf ademen. Gelukkig pakte hij het zelf ademen de zaterdag erna weer goed op. Dat was stap 1. Nu 'alleen' nog wakker worden... En dat wilde helaas maar niet lukken. Hij heeft een week of 5 in volledige coma gelegen, en daarna werd hij een beetje 'wakker'. Hij deed zijn ogen steeds meer open, ging wat mensen volgen en leek wat tv te kijken. Ook bewoog hij zijn armen en benen wat. Hij ging dus over naar de vegetatieve toestand zoals ze dat dan noemen.Na in totaal 9 weken op de IC te hebben gelegen is hij op 14 oktober naar een verpleeghuis in Tilburg gegaan. Beetje bij beetje lijkt er iets meer bewustzijn te komen en vanaf 13 december gaat Shazli een zintuiglijk prikkelprogramma volgen in Den Haag om te zien of er nog meer vooruitgang te behalen is. Op dit blog kun je volgen hoe het verder gaat...
vrijdag 1 juli 2011

PEG is weg!

Intussen zijn we weer anderhalve week verder en is er wel weer een aantal dingen gebeurd. Het brood eten gaat goed, dus de pap is nu helemaal van het menu. Het wat grover eten van zijn warme maaltijd, moet nog wat langer geoefend worden met de logo, maar ik hoop dat dat over een paar weken ook goed zal gaan. Het kauwen doet hij wel goed, maar hij slikt niet altijd alles door: het lijkt alsof hij niet goed voelt dat zijn mond niet helemaal leeg is.

Verder heeft hij van de week zijn vader, moeder en 2 broers aan de telefoon gehad: hij vroeg zelf steeds om zijn moeder, dus heb ik geregeld dat hij die kon 'spreken'. Was heel emotioneel voor hem, maar toen het gesprek wat vorderde, werd hij rustiger en glimlachte hij zelfs. Toen de verbinding was verbroken, vertelde hij me zelf dat 2 van zijn broers over een tijdje bij hem op bezoek gaan komen. Maakte hem echt blij. Ik merk dat hij zijn familie echt begint te missen, hij heeft het vaak over ze.

Vandaag of gisteren is de PEG-sonde eruit gehaald. Er is dus geen enkele kunstmatige in- of uitgang meer nu. De medicijnen worden via zijn eten en drinken toegediend, dus de PEG was niet meer nodig en ik heb gevraagd of hij eruit mocht en dan mocht! Hoe minder gaatjes die kunnen infecteren hoe beter lijkt me.

En dan heb ik nog een leuk nieuwtje: Shazli en ik gaan deze zomer een weekje op vakantie in een zorghotel ergens op De Veluwe. Lijkt me zo super om na een jaar van telkens weer afscheid nemen na een paar uur eens gewoon samen in een kamer te kunnen slapen en samen wakker te worden. Samen te kunnen eten en gewoon samen te kunnen zijn. Heb er al helemaal zin in natuurlijk en Shazli ook.

Nou, ik denk dat ik het belangrijkste weer heb verteld.

Fijn weekend allemaal en groetjes,

Karin

8 opmerkingen:

 1. Als het goed is Karin kan je nu ook bij mij reageren! Groetjes, Mirjam

  Als je je aanmeld als volger bij mij. Goed weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer allemaal goede berichten, fijn! Wel een nadeel dat zijn familie zover weg woont want ik kan me voorstellen dat hij ze graag wil zien. Goed dat je een "telefoongesprek" hebt kunnen regelen voor hem.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super goede berichten karin hoop dat jullie van je welverdinede vakantie kunnen genieten na 1 jaar weer samen

  dikke knuf yvon

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Karin, wat een steile lijn omhoog,,geweldig!
  En wat een heerlijk vooruitzicht om weer een weekje samen te kunnen zijn.
  Wat ik niet begrijp....stond zijn familie niet gelijk naast zijn bed toen hij uit zijn coma raakte?
  Maar gaan jullie vooral zo door, heerlijk voor jullie!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat fijn al die positieve berichten! En wat heerlijk zo'n vakantie in het vooruitzicht! Geniet er van!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een heerlijke berichten karin..
  Het gaat wel met sprongen vooruit nu, geweldig.
  En samen op vakantie, super.
  Eindelijk weer echt samen.
  Dikke knuffel uit lisse

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een goeie berichten kun je weer vertellen Karin! Wat fijn zeg dat de Peg er nu ook uit is en dat jullie een weekje samen vakantie kunnen hebben! Super! Groetjes, Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh, wat een goede berichten lees ik hier toch. Was al een tijdje niet geweest, maar super. Wat geweldig dat jullie in de zomer een weekje samen kunnen zijn. Jullie hebben het verdiend! Op naar een mooie toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen